Besnaringen en Materiaal

Snaren

Clubleden kunnen bij de club terecht voor het bespannen/herspannen van hun badmintonracket. Er is keuze uit verschillende soorten, naargelang het type speler. Elke besnaring, ongeacht de soort snaar, kost € 15. In deze prijs zit de snaar, 1 uur werk, de eventuele vervanging van tubing.

Bij het herbespannen zijn er twee keuzes: het type snaar en de snaarspanning, uitgedrukt in kg.
De snaarspanning wordt verder in de tekst meer in detail uitgelegd.

Besnaringen worden gedaan door Daan Krols. Twijfel je nog over type snaar en snaarspanning na het lezen van deze pagina, dan kan je ook bij hem terecht voor advies.

Soort snaren

TypeBeschrijving
Yonex BG 65 (0,70mm)De standaardsnaar van Yonex die een goede combinatie biedt tussen duurzaamheid en gevoel – is al jaren de bestseller van Yonex.
Yonex BG 65 titanium (0,70mm)Deze is iets taaier dan de BG65 en wordt gebruikt voor spelers die hoge snaarspanningen wensen en/of door agressieve speelstijl snel de snaren doorslaan.
Yonex BG 80 (0,68mm)Dunnere snaar met veel gevoel en grip – geschikt voor technischere spelers. Een van de beste snaren uit ons gamma, maar ze verslijt sneller.
Yonex NBG 98 (0,66mm)Dunste snaar uit ons gamma – geschikt voor technischere spelers. Deze snaar is gladder dan de BG80 voor een betere duurzaamheid, maar waardoor je inboet aan grip. Enkel beschikbaar in een soort wit met bronskleurige schijn in.
Yonex NBG 99 (0,69mm)Is vergelijkbaar met de BG80. Doordat ze dikker is, gaat ze langer mee, maar met minder gevoel. Enkel beschikbaar in wit.
Ashaway Micro legend (0,69mm)De tegenhanger van de BG 65. Komt altijd in gevlochten rood-wit-blauw kleur.
Ashaway Micor Power (0,70mm)De tegenhanger van de BG 65 ti. Komt altijd in blauw wit gevlochten kleur.

Algemeen gelden volgende regels: Hoe dunner de snaar, hoe beter ze geschikt is voor technische slagen met gevoel zoals netspel en scherpe drops. Hoe dikker de snaar, hoe langer ze zal meegaan. Deze wordt meer aangeraden voor spelers die veel smashen en clearen. Sommige snaren zoals BG80 en NBG99 zijn speciaal ruw gemaakt voor extra grip op de shuttle.

De meeste snaren zijn wit, maar de kleuren kunnen variëren van de levering, gaande van rood, wit, zwart fluo, blauw…

Snaarspanning

Snaarspanning is altijd een onderwerp geweest voor vele discussies. Er zijn voorstanders en tegenstanders van harde bespanningen en wie rond zoekt op het internet vindt alle pro’s en contra’s.

Algemeen geldt: hoe hoger de spanning, hoe meer controle en precisie je hebt bij de slagen, maar de sweet spot van je racket verkleint waardoor je de shuttle in het midden van je racket moet raken om de kracht goed te kunnen overbrengen. Bij lage spanningen krijg je meer een trampoline effect: de snaren veren in en geven de shuttle meer vertreksnelheid, maar als je hem niet in het midden raakt, kan hij schuin wegspringen van het racket.

In snaarspanningen moet je ingroeien: hoe beter je techniek, hoe hoger de spanning waarmee je kan spelen. Maar omgekeerd werkt het niet: een hogere spanning zal je spel niet verbeteren. De nadelen van hogere spanningen is dat de trillingen meer worden doorgegeven waardoor je blessuren kan oplopen aan pols, elleboog of schouder. Daarom wordt aan mensen die met plastic shuttles (zwaarder) spelen aangeraden om de snaarspanning niet te hoog te zetten.

Veel uitleg, maar hoeveel kg zet je nu best op jouw racket? Onderstaande tabel geeft advies:

Shuttles

Op iedere speelavond bestaat de mogelijkheid tot aankoop van shuttles. In de club worden twee soorten shuttles aangeboden. Zijnde:

  • Voor beginnende en recreatieve spelers: Yonex Mavis 300 Yellow – € 10 per koker (6 shuttles).
  • Voor meer geoefende en competitiespelers: Yonex Aerosensa 10 – € 20 per koker (12 shuttles).

Voor aankopen van shuttles wordt gevraagd onmiddelijk cash te betalen!

De contactpersoon voor materiaal zoals shuttles, grips, rackets… kan je terecht bij onze

Materiaalmeester Daan Krols

Grips

Vaak is de grip aan de steel van je racket niet dik genoeg, of glijdt de racket door je handen, of is de grip na regelmatig te spelen versleten. In deze gevallen voorzie je je racket best van een nieuwe griplint. Dat kan je boven een bestaand lint of ter vervanging van een bestaand lint gebruiken en kan je wikkelen volgens de gewenste dikte.

Naast shuttles is er tevens de mogelijkheid tot aankoop van grips op iedere speelavond. Momenteel is ons aanbod beperkt tot één soort, zijnde de soft grips van Yonex. Betreft een zeer goede grip !! Eén setje bestaat uit 3 grips en wordt verkocht voor 6 euro per setje. Diverse kleuren mogelijk (zwart, rood, geel, roze, blauw, grijs,….).

Voor aankopen van grips wordt gevraagd onmiddelijk cash te betalen!

Rackets, Schoenen, Sporttassen, Andere Shuttles…

Wij hebben voor de clubleden een aantal rackets in voorraad. Deze zijn beperkt in aanbod doch kunnen eventueel ‘getest’ worden alvorens over te gaan tot aankoop. Momenteel hebben we een 5-tal verschillende soorten (yonex, victor, carlton) in ons aanbod.

Voor alle andere aankopen zoals rackets, kledij, schoenen, rackets, andere shuttles, sporttassen werken wij samen met B-sports. Voor vrijblijvende vragen kan je steeds terecht bij onze materiaalmeester Daan Krols.